Zaloguj siê (Rejestracja/Odzyskaj has³o)
Zobacz tak¿e...
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go¶æ(ci)
|
"Teoria bia³ych pazurów"
|
|
bobo1315 ![]() |
Dodany dnia 06.08.2009 22:37
|
|
U¿ytkownik Postów: 671 Data rejestracji: 24.02.09 |
Jak wychodzi³y ciemne z bia³a plamka lub piórem to lataly bardzo dobrze jak nieb, lub nieb. nak. to gine³y . To taki przyk³ad odnosnie pytania raru12 hodowcy chodzi³o o ceche dzedziczn± po której poznac te ,, leprze '' go³ebie |
|
|
chequer ![]() |
Dodany dnia 07.08.2009 04:05
|
|
U¿ytkownik Postów: 1819 Data rejestracji: 31.03.09 |
Dlugo czekalem na post taki jak napisal Piotr0308 zwlaszcza o tej ostatniej parze rozplodowej i w koncu sie doczekalem. Przeczytajcie to koledzy uwaznie zwlaszcza Ci co nie wierza w kolor oka do rozplodu. Kiedys i nie tylko raz to wlasnie podkreslalem o czym napisal Piotr; 1. Ta para nie byla specjalna w lotach...zgoda, bo to golebie na rozrod i zaloze sie ze oko o tym mowi. 2. Mlode po nich maja oczy jak dziadkowie....i tu tez zgoda bo napewno dziadkowie byli dobrymi w lotach i mieli oczy lotnikow, od takich w pierwszej generacji wychodza golebie (w wiekszosci) z okiem na rozplod i taki golab moze b. latwo zaginac w lotach, lub jesli nie zaginie to wraca z czasem no niezbyt szybkim. Te golabki, ktore maja oczy jak dziadkowie znowu pewnie dadza potomstwo na rozrod itd.itd. Jesli ktos ma dobre jubilerskie szklo do oka to zanim golab pojdzie na pierwszy trening juz mozna conieco zauwazyc. Jesli sie namierzy cechy rozplodowe w oku choc czasami niezbyt jeszcze wyrazne to nalezy z takim golebiem ostroznie bo jak sie go straci i on trafi w rece kogos, kto potrafi to ocenic, napewno zgloszony nie zostanie. Pozdro Edytowane przez chequer dnia 07.08.2009 04:06 |
|
|
grzes66635 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 09:00
|
|
U¿ytkownik Postów: 68 Data rejestracji: 13.09.09 |
Witam. Ostatnio tak± debatê toczy³em z koleg±. On te¿ ma jakiego¶ hopla na punkcie bia³ych pazurów, ale jak sam twierdzi to po prostu dla oka , a nie mo¿liwo¶ci lotowych. Radzê przyjrzeæ siê czempionom, choæby ze stron kolorowych czasopism. S± asy z bia³ymi pazurkami i ciemnymi. Moim zdaniem kolejna teoria. Pozdrawiam ![]() |
|
|
hodowca01 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 09:27
|
|
U¿ytkownik Postów: 259 Data rejestracji: 04.03.08 |
kazda teoria tworzy sie z jakiegos powodu konkretnego-ktos ma ustabilizowana hodowle oparta na kilku golebiach to pewne cechy beda swiadczyc o tym i owym. Wprowadzisz kilka nowych ptakow i juz te cechy niekoniecznie ebda swiadczyc o tym o czym dlugo swiadczyly. WSZYSTKO OPIERA SIE NA GENETYCE. My jako hodowcy genow nie widzimy ale widzimy to co determinuja czyli fenotyp. Finalizujac jesli Pan Y ma x-letnia hodowle oparta na 3 super lotnikach to nawet kilka pokolen dalej beda sie ujawniac golebie z takimi cechami jak tych 3 zalozycieli ale to ze , Pan Z ma golebie podobne do golebi Pana Y a nie sa one ze soba w zaden sposob spokrewnione i idze do niego ten mu mowi: "te co maja biale pazurki leca swietnie!" a Pan Z przychodzi do siebie analizuje wyniki i mowi: "g... prawda, teoria nietrafiona!" Ale sie pytam jak moze byc trafiona jak golebie nigdy nawet o sobie nie slyszaly??? a co dopiero zeby sie nawet krzyzowaly. Wiec moja rada chcesz zeby ta teoria sie sprawdzila idziesz do Pana Y, kupujesz kilka golebi, pytasz go jak je prowadzic zeby utrzymac ta linie i potem gwarantuje, ze jesli to nie bedzie dalej niz 6 pokolenie(bo chyba wtedy teoria dziedzczenia tarci sens) to zobaczysz, ze jego teoria sie sprawdzi bo zeby podobienstwo zewnetrzne swiadczylo o przydatnosci golebia to najpierw geny musza przestac szalec i mieszac sie jak szalone z kilkoma roznymi zestawami innych genow. Sie spisalem jak szaleniec pozdro
Edytowane przez hodowca01 dnia 09.02.2010 09:29 |
|
|
mateusz183 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 10:51
|
|
U¿ytkownik Postów: 643 Data rejestracji: 10.08.09 |
nigdy nie s³ysza³em o takiej teorii ale na moje to jakie¶ cechy genetyczne
Edytowane przez mateusz183 dnia 09.02.2010 10:51 Nie liczy siê ilo¶æ lecz jako¶æ ![]() |
|
|
adam12 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 15:26
|
|
U¿ytkownik Postów: 66 Data rejestracji: 07.05.09 |
Jest jeszcze teoria rosn±cych pazurów, ponoæ tym którym rosn± bardziej pazury to s± bardzo dobre w rozp³odzie....... adam12 |
|
|
bajer28 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 18:11
|
|
U¿ytkownik Postów: 63 Data rejestracji: 01.04.09 |
zgadzam sie tu w pe³ni z hodowca01 sam kiedy¶ by³em Pan Y który mia³ swoj± teoriê a mój ojciec Pan Z jak posz³em na jego go³êbnik i powiedzia³em ¿e te i te lec± to powiedzia³ mi te¿ "gó... prawda" ![]() Pozdrawiam Bartek ![]() |
|
|
jaszservice ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 18:30
|
|
U¿ytkownik Postów: 176 Data rejestracji: 29.03.09 |
A co z go³êbiami o kilku kolorach pazurów tz jeden go³±b o ma 3 kolory jeden bia³y, drugi jasno br±zowy, a nastêpne czarne tz 3 w jednym!! jak to rozumieæ( AS-¦REDNIAK-¦MIEÆ) Hodowca-po latach |
|
|
Kempes9 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 18:35
|
|
U¿ytkownik Postów: 79 Data rejestracji: 12.02.09 |
jaszservice dobre pytanie. Mam u siebie kilka go³êbi, które tak w³a¶nie maj±. Wiêc chêtnie poczytam co powiedz± o tym inni. Zapraszam do mojej galerii. |
|
|
ASAN ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 19:23
|
|
U¿ytkownik Postów: 829 Data rejestracji: 28.02.09 |
VIPY H Ejerkampa maj± te biale pazurki i mi te¿ sie podobaj± go³ebie z takimi pazurkami bo np u mnie czolowo siada³y??? Asan ![]() |
|
|
mlody94 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 19:27
|
|
U¿ytkownik Postów: 107 Data rejestracji: 12.02.09 |
Moim zdaniem ta teoria nie jest trafna bo przeciez np bialy golab ktory wcale dobrze nie leci nie bedzie mial czarnych pazurow tylko biale tak samo czarny ktory bedzie super lotnikeim nibedie mial bialych pazorow ZAG£OSUJ NA NAS!!! http://www.batali...ml?id=8410 zapraszam do galerii komentujcie!!! http://www.zlotes...bum_id=312 |
|
|
ASAN ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 19:40
|
|
U¿ytkownik Postów: 829 Data rejestracji: 28.02.09 |
adam12 napisa³/a: Jest jeszcze teoria rosn±cych pazurów, ponoæ tym którym rosn± bardziej pazury to s± bardzo dobre w rozp³odzie....... Wiadomo¶æ dopisana dnia 09.02.2010 19:40 Tu pomo¿e betonowa posadzka i zaraz bêd± mia³y normalne? Edytowane przez ASAN dnia 09.02.2010 19:40 |
|
|
grzela 0275 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 19:51
|
|
U¿ytkownik Postów: 33 Data rejestracji: 01.02.10 |
Panowie, tu nie chodzi konkretnie o bia³e pazury, tylko o cechê dziedziczn± naszych dobrych go³êbi. Cofnijcie siê wstecz i przeczytajcie post JAVONKA. On to dobrze wyt³umaczy³. |
|
|
adam12 ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 07:34
|
|
U¿ytkownik Postów: 66 Data rejestracji: 07.05.09 |
ASAN i he³m na g³owie.............. adam12 |
|
|
hodowca01 ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 09:05
|
|
U¿ytkownik Postów: 259 Data rejestracji: 04.03.08 |
jaszservice i kempes9- nikt wam na te pytania poprawnie ine odpowie jesli chodzi o wasze hodowle!!! Nie ma takiej mozliwosci, chyba ze zapytacie tego od kogo macie golebie jesli macie je niedlugo to moze wam powie o to moze oznaczac, nikt inny tego nie zrobi. Moje "asy" maja w wiekszosci wszystkie albo po kilka bialych pazurow- wniosek, sa od Ejerkampa??? . To ze jego takie leca to nie znaczy ze moje beda. Naszczescie ja wiem dlaczego je maja i wiem ze to zasluga moich dwoch zalozycieli i jesli ich potomkowie maja biale pazury to wiem, ze maja cos z przodkow ALE przodkow mojego stada a nie golebi Ejekrampa Sory, ze sie tak uczepilem tego swietnego hodowcy ale kolega wyzej podlozyl jego autorytet do dyskusji a to co napisalem teraz swietnie pokazuje tok mysleniea niektorych- tzn wg tej "teorii" moje golebie bylyby od Ejerkampa(caly czas pisze jak sie mowi bo nie pamietam czy tak samo sie pisze) ALE NIC Z TEGO bo moge miec kopie golebi tego swietnego hodowcy LECZ JESLI NIE MAJA WSPOLNMYCH PRZODKOW to NIC a NIC z tych teorii sie mi nie sprawdzi.Do mlody94-nie neguj teorii, tylko na podstawie wlasnego stada(ustabilizowanego oczywiscie) stworz wlasne teorie i zobaczysz ze beda trafione wszystkie, ktore wypracujesz przez lata hodowlii. "Co kraj to obyczaj" a "Co hodowca to inne teorie" i to jest swieta prawda niepodwazalna pozdro |
|
|
Piotr0308 ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 10:14
|
|
U¿ytkownik Postów: 991 Data rejestracji: 10.11.08 |
Witam. To mo¿e ja rozruszam temat bo obserwuje go od pewnego czasu i ju¿ dawno mia³em zamiar to napisaæ... Na pocz±tku mo¿e chcia³bym poprosiæ kol. jankes, mareks, bobo, oraz innych do¶wiadczonych hodowców maj±cych jak±¶ wiedzê na temat genetyki, aby wziêli udzia³ w dyskusji i wyt³umaczyli m³odym hodowc± o co w tym wszystkim chodzi, chocia¿ tak ogólnie.. mi³o bêdzie poczytaæ co¶ zgodne z prawd±. Od siebie powiem mo¿e tak... czy maj±c ptaka ( samca ) z jakiego¶ szczepu ptak ma kolor powiedzmy niebieski i ma czarne pazury.. ³±cz±c go z samic± nakrapian± i niebiesk± otrzymamy m³ode niebieskie i nakrapiane, które mog± lataæ ró¿ne.. Przekonamy siê o ich warto¶ci dopiero podczas lotów. A ptaki by³y przecie¿ ze szczepu.. i mo¿e z nich po³owa pogin±æ w lotach! Maj±c samca nie koniecznie ze szczepu tez niebieskiego ale ten samiec ma bia³e pazury lub bia³y dziób ³±czymy go z samicami m³ode, które po nich wychodz± i maj± bia³e pazury ( bia³e dzioby )¶wietnie lataj±, a te które czarne.. gin± lub przychodz± po konk. Dlaczego ? Bo gen szybkiego powrotu jest sprzê¿ony z kolorem pazurów/ dzioba. Szczepy, linie nie maj± tu nic do rzeczy chyba, ¿e dana linia lub szczep by³ prowadzona od przodka z bia³ymi pazurami / dziobem. W takim czy innym przypadku gdy sparujemy ptaka z takiej linii ze swoim bêd± lata³y wy³±cznie te, które maj± markety. Jak nie ma markerów trzeba próbowaæ lataæ ka¿dym ptakiem co oddala nas czasowo od wyników i osi±gniêcia celu. Pozdrawiam |
|
|
Szymek ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 13:33
|
|
Moderator Postów: 400 Data rejestracji: 01.08.08 |
Jest wiele teoria na temat przydatnosci go³ebi do hodowli. Jedne mniej inne bardziej prawdziwe. Ja osobiscie wyznaje jedn± "teoria kosza"... Planuj swoj± prace. Pracuj nad swoim planem... |
|
|
Piotr0308 ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 14:49
|
|
U¿ytkownik Postów: 991 Data rejestracji: 10.11.08 |
Kurcze.. nie doda³em w swoim po¶cie najwa¿niejszego! Oba samczyki s± bardzo dobrymi lotnikami. Oczywistym jest, ¿e maj± jakiego¶ 'koka' który ma bia³e pazury czy dziób.. i jak m³ode po nim te¿ to odziedzicza.. to same pazury nie polec±.. tu chodzi o to, o czym od pocz±tku mówie.. marker genetyczny u dobrych lotników. Pozdro |
|
|
zloty ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 18:07
|
|
G³ówny administrator Postów: 1926 Data rejestracji: 02.10.06 |
Tutaj mo¿e uwaga dla m³odych i tych, którzy przeczytaj± tylko nazwê tematu i kilka ostatnio dodanych postów... Wydaje mi siê - i to potwierdzili koledzy ju¿ na pocz±tku tematu, ¿e jest to cecha sprzê¿ona z genami dobrego lotnika. Dlatego nie ³ud¼cie siê ¿e tylko bia³e pazurki = dobry lotnik. Bo tak samo mo¿e byæ z go³êbiami z 4 pasami na skrzyd³ach, ³ezk± ko³o oka, nietypow± barw±, 11 lotkami. I w 100% musi byæ to pewny materia³ i musimy znaæ jego pochodzenie. W³a¶nie przez takie nietypowe cechy mo¿na doszukaæ siê wybitnych go³êbi po¶ród bardzo dobrych. |
|
|
jaszservice ![]() |
Dodany dnia 10.02.2010 18:45
|
|
U¿ytkownik Postów: 176 Data rejestracji: 29.03.09 |
No to s± ro¿ne obserwacje znaki!! Ja mam kolegê który mia³ super asa lotnika posiada³ dwie plamki na szyi a dok³adnie na wolu i je¶li m³ode po nim mia³y te plamki to te¿ by³y super lotniki, a je¶li wydane potomstwo po nim nie mia³o tych plamek nie lecia³o! Hodowca-po latach |
|
|
| Przeskocz do forum: |
| Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
|---|---|---|---|
| Kupiê "now± krew" | Kupiê | 4 | 07.09.2010 17:39 |
| "w oczekiwaniu na............." | Loty go³êbi doros³ych | 21 | 29.07.2010 10:07 |
| elektronika,klapa tzw. na "dong" | Wyposa¿enie | 21 | 07.07.2010 22:31 |
| Z ANGIELSKIEGO FORUM "PRZYBLAKANE" | Wasze pytania | 1 | 01.07.2010 11:31 |
| Opinie na temat "Teorii oka" | Taktyki hodowlane | 256 | 20.06.2010 22:20 |
4,863,805 Unikalnych wizytWszystkie prawa zastrze¿one!

pozdro
ale na moje to jakie¶ cechy genetyczne 

. To ze jego takie leca to nie znaczy ze moje beda. Naszczescie ja wiem dlaczego je maja i wiem ze to zasluga moich dwoch zalozycieli i jesli ich potomkowie maja biale pazury to wiem, ze maja cos z przodkow ALE przodkow mojego stada a nie golebi Ejekrampa