Zaloguj siê (Rejestracja/Odzyskaj has³o)
Zobacz tak¿e...
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go¶æ(ci)
|
Szczepienia profilaktyczne. Wszystkie inforamcje.
|
|
bartolini_bo ![]() |
Dodany dnia 08.02.2010 21:53
|
|
U¿ytkownik Postów: 1459 Data rejestracji: 28.06.09 |
U nas sprowadza j± hodowca i sprzedaje u siebie w sklepie,idzie jak ¶wie¿e bu³ki,tak ¿e jest wszystko legalnie,mówi³ mi ¿e mo¿e sprowadziæ dwu sk³adnikow± ale nie do koñca chcia³ zdradziæ szczegó³y a za jêzyk nie chcia³em ci±gn±æ,poza tym jak ju¿ wspomnia³em na ¯eraniu na 99% bêdzie w t± sobotê 3 sk³adnikowa. UWAGA !! UWAGA !! Komunikat z ostatniej chwili : W nocy bêdzie ciemno . ;p |
|
|
katon44 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 08:25
|
|
U¿ytkownik Postów: 342 Data rejestracji: 08.12.09 |
Trzech lekarzy w Polsce wykupi³o pierwsz± partiê mycosalvomiru ,pyta³em o cenê 100 porcji cena 140 z³ posiadam tel lekarza który obieca³ dostawê w najblizsz± ¶rodê.Jest nadzieja na normalne dostawy |
|
|
Ares ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 12:52
|
|
U¿ytkownik Postów: 26 Data rejestracji: 03.07.09 |
W³a¶nie kupi³em szczepionke PM-VAC-100 dawek-70z³ i ZOOSAL T-50-dawek-65z³ nigdy nie szczepi³em PM-VAC czy jest skuteczna ?..... zwalniasz przegrywasz nad±¿asz bêdziesz siê liczy³ |
|
|
jaszservice ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 14:06
|
|
U¿ytkownik Postów: 177 Data rejestracji: 29.03.09 |
dzi¶ dzwoni³ do mnie przedstawiciel i zoosal t bêdzie dostêpny po 20 lutego na polskim rynku! Hodowca-po latach |
|
|
mauro701 ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 20:30
|
|
U¿ytkownik Postów: 33 Data rejestracji: 02.07.09 |
Cze¶æ koledzy. chcia³bym zapytaæ po ilu dniach od szczepienia mogê go³êbie szczepione w domu przenie¶æ do zimnego go³êbnika przy obecnych mrozach.Proszê o fachowe odpowiedzi. |
|
|
bartolini_bo ![]() |
Dodany dnia 09.02.2010 22:49
|
|
Kolego,trzymaj je do wiosny w domu poniewa¿ szczepionka siê nie przyjmie A tak na powa¿nie nie kumam twego pytania, szczepisz w tedy je¿eli temp,jest na +,a czy to robisz w go³êbniku czy w domu to twoja sprawa ,ale go³êbie musz± byæ w go³êbniku,mo¿e i nie fachowo siê wyrazi³em ale pytanie ,mnie rozbawi³o. UWAGA !! UWAGA !! Komunikat z ostatniej chwili : W nocy bêdzie ciemno . ;p |
|
|
mauro701 ![]() |
Dodany dnia 11.02.2010 20:44
|
|
bartolini_bo nie wiem czy ty bierzesz udzia³ w lotach konkursowych bo je¿eli tak to nie rozumiem co ciê rozbawi³o przecie¿ to ju¿ najwy¿sza pora a prognozy do koñca lutego s± takie same jak bym czeka³ na dodatnie temperatury to nici z wdowieñstwa.pozdro. |
|
|
bartolini_bo ![]() |
Dodany dnia 11.02.2010 21:28
|
|
Kolego,rozbawi³o mnie twoje pytanie,(chcia³bym zapytaæ po ilu dniach od szczepienia mogê go³êbie szczepione w domu przenie¶æ do zimnego go³êbnika) odebra³em to tak ¿e trzymasz je w domu? My¶lê ¿e to nie ma nic do rzeczy czy biorê udzia³ czy te¿ nie,normaln± rzecz± jest szczepienie przed puszczeniem w pary,a co do temperatury,nie jest tak samo przynajmniej u mnie,ja jak szczepiê wystarczy jeden dzieñ na + i jest fajno,poza tym ,wolê byæ weso³ym cz³owiekiem ni¿ ponurakiem i je¿e;li ciê urazi³em to Przepraszam.
Edytowane przez bartolini_bo dnia 11.02.2010 21:30 UWAGA !! UWAGA !! Komunikat z ostatniej chwili : W nocy bêdzie ciemno . ;p |
|
|
mauro701 ![]() |
Dodany dnia 11.02.2010 21:47
|
|
Nic siê nie sta³o. Go³êbie po szczepieniu faktycznie trzyma³em w domu to jest w gospodarczym w dodatniej temperaturze bo w go³êbniku woda mi zamarza. dopiero dzisiaj czê¶æ przenios³em, a chcia³em siê poradziæ bo pierwszy raz mam tak± sytuacjê.Do tej pory nie by³o problemów z szczepionkami i szczepi³em wcze¶niej. |
|
|
bartolini_bo ![]() |
Dodany dnia 11.02.2010 21:55
|
|
Z w³asnego do¶wiadczenia wiem tyle ¿e,w tak± pogodê nie powinny byæ go³êbie w innej temp,ni¿ jest w go³êbniku,tzn,w go³êbniku na - a go³êbie w pomieszczeniu w temp, na + kolega w zesz³ym roku wzi±³ 2 go³êbie po szczepieniu do domu,w go³êbniku by³o na 0 a w domu jak to w domu,po 2 dniach przeniós³ je do go³êbnika,nastêpnego dnia zachodzi a go³êbie ledwo ¿ywe,w nocy by³o na - 10 byæ mo¿e to i przypadek ale rozwali³o je na ³opatki. UWAGA !! UWAGA !! Komunikat z ostatniej chwili : W nocy bêdzie ciemno . ;p |
|
|
mauro701 ![]() |
Dodany dnia 11.02.2010 22:09
|
|
Dlatego te¿ moje obawy bo doskonale wiem ¿e szczepi siê w temp.na + ale nie by³o innego wyj¶cia i dlatego dopiero dzisiaj to jest 4 dni po szczepieniu przenoszê do go³êbnika. Mam nadziejê ¿e bêdzie wszystko OK zobaczymy. pozdro. Jak kto¶ ma w tym temacie co¶ m±drego do powiedzenia to zapraszam. |
|
|
katon44 ![]() |
Dodany dnia 12.02.2010 00:18
|
|
U¿ytkownik Postów: 342 Data rejestracji: 08.12.09 |
Kol Mauro my¶lê ¿e zrobi³e¶ to dobrze a nawet bardzo dobrze my¶lê ¿e nie powinny siê pokazaæ guzy poszczepienne które mog± wywo³aæ niskie temp.Wogóle nie wolno strzepiæ w minusowych temperaturach,nie znam w jakich temp,szczepi sie innymi szczepionkami ni¿ salmowir czy mycosalmowir ale s³ysza³em o wielu problemach po szczepieniu tymi /nowymi/szczepionkami.My¶lê ¿e mo¿esz ju¿ przenie¶æ do go³êbnika ale ja bym poda³ elektrolit dobr± karmê i vit.B complex Wiadomo¶æ dopisana dnia 12.02.2010 00:18 szczepiæ Edytowane przez katon44 dnia 12.02.2010 00:18 |
|
|
Bartlomiej Debski ![]() |
Dodany dnia 15.02.2010 19:16
|
|
U¿ytkownik Postów: 74 Data rejestracji: 26.03.09 |
Koledzy chce szczepiæ w sobotê szczepionk± PM Vac. Zapowiadaj± temp w dzieñ 0'C a w nocy -2 maksymalnie... Czy mogê szczepiæ? |
|
|
speed ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 18:24
|
|
U¿ytkownik Postów: 964 Data rejestracji: 26.03.09 |
Mam jedno pytanie do zorientowanych w tym temacie. Chodzi mi o potwierdzenie szczepienie go³êbi na spisie przez weterynarza. Jak wszystkim wiadomo, spis musi byæ potwierdzony piecz±tk± i podpisem weterynarza, stwierdzaj±cym fakt zaszczepienia stada przed lotami. Moje pytanie jest takie: "Jakie szczepienie powinno zostaæ przez weterynarza potwierdzone, ¿eby by³o wa¿ne na spisie, chodzi mi konkretnie na jak± chorobê, wiadomo, ¿e teraz mamy szczepionki takie, jakie mamy i które z nich bêd± honorowane, czy musi to byæ dwusk³adnikowa, czy wystarczy jednosk³adnikowa, a je¿eli jednosk³adnikowa te¿ mo¿e byæ, czy musi byæ na salmonellozê, czy na paramikso... ?, które w przypadku zaszczepienia jednosk³adnikow± bêd± honorowane ?" |
|
|
as ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 18:35
|
|
U¿ytkownik Postów: 92 Data rejestracji: 15.06.09 |
U nas w odz.i s±siaduj±cych wystarczy sama piecz±tka od Weterynarza i nie musi pisaæ na spisie na co by³y szczepione. |
|
|
PABLO01 ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 18:54
|
|
U¿ytkownik Postów: 70 Data rejestracji: 01.11.09 |
ja jak kupuje szczepionke-to weter.mi daje zaswiadczenie-kiedt kupi³em,na co?i na ile sztuk.Ja to kserujê a kopie do³±czam do spisu.A znam takich co kupuj± tylko za¶wiadczenie i to znacznie taniej jak koszt szczepionki.Wiêc nieszczepi±-ale to ju¿ ich sprawa.Ja jestê czysty bo szczepiê. |
|
|
marsem3 ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 21:12
|
|
U¿ytkownik Postów: 131 Data rejestracji: 05.08.09 |
zwi±zku z trudno¶ci± zakupu szczepionki na polskim rynku w oddziale legnica na spisach nie jest wymagana piecz±tka od wet. Weterynarz ma wydaæ oddzielne pismo w tej sprawie dotycz±ce problemu szczepienia go³êbi informacjê t± posiadam od hodowcy z sekcji Legnica . jestem ciekaw czy w innych oddzia³ach nie jest wymagane za¶wiadczenie od weterynarza |
|
|
dzamber18 ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 23:21
|
|
U¿ytkownik Postów: 195 Data rejestracji: 29.03.09 |
Bartlomiej Debski napisa³/a: Koledzy chce szczepiæ w sobotê szczepionk± PM Vac. Zapowiadaj± temp w dzieñ 0'C a w nocy -2 maksymalnie... Czy mogê szczepiæ? Nasze produkty * Dla psów i kotów * Dla byd³a * Dla trzody chlewnej * Dla go³êbi * Dla pszczó³ * Diagnostyki * Pozosta³e preparaty INAKTYWOWANA SZCZEPIONKA PRZECIWKO PARAMYKSOWIROZIE GO£ÊBI SK£AD JAKO¦CIOWY I ILO¦CIOWY SUBSTANCJI CZYNNYCH 1 dawka (0,2 ml) szczepionki zawiera: Inaktywowany paramyksowirus PMV-1 (szczep La Sota) – nie mniej ni¿ 1 j. ELISA 1 j. ELISA – ilo¶æ antygenu wystarczaj±ca do uzyskania serokonwersji równej lub wy¿szej 1,8 u szczepionego go³êbia Adiuwant: Olej wazelinowy – 109 mg WSKAZANIA LECZNICZE Szczepionka jest przeznaczona do czynnego uodparniania go³êbi, w celu zmniejszenia ¶miertelno¶ci, objawów klinicznych i zmian chorobowych wywo³anych paramyksowirusem. PRZECIWWSKAZANIA Nie nale¿y szczepiæ go³êbi w okresie przepierzania oraz zarobaczonych. Nie stosowaæ u go³êbi leczonych ¶rodkami immunosupresyjnymi. DZIA£ANIA NIEPO¯¡DANE Rzadko zg³aszanymi reakcjami jest przej¶ciowy brak apetytu i apatia, wystêpuj±ca w ci±gu kilku godzin po podaniu preparatu oraz reakcja miejscowa, przejawiaj±ca siê powstaniem samoistnie zanikaj±cego po kilku dniach, guzka w miejscu iniekcji. Czasami mog± pojawiæ siê reakcje nadwra¿liwo¶ci. Nale¿y wówczas zastosowaæ odpowiednie leczenie poprzez natychmiastowe podanie adrenaliny oraz leków przeciwhistaminowych. O wyst±pieniu dzia³añ niepo¿±danych po podaniu tego produktu lub zaobserwowaniu jakichkolwiek niepokoj±cych objawów nie wymienionych w ulotce ( w tym równie¿ objawów u cz³owieka na skutek kontaktu z lekiem), nale¿y powiadomiæ w³a¶ciwego lekarza weterynarii, podmiot odpowiedzialny lub Urz±d Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Formularz zg³oszeniowy nale¿y pobraæ ze strony internetowej http://www.urpl.g... (Wydzia³ Produktów Leczniczych Weterynaryjnych). DAWKOWANIE I DROGI PODANIA Szczepionkê podawaæ pojedynczym wstrzykniêciem podskórnie. 1 dawkê stanowi 0,2 ml emulsji olejowej Szczepionkê stosuje siê u go³êbi m³odych powy¿ej 3 tygodni ¿ycia, lecz nie pó¼niej ni¿ 2 tygodnie przed lotami m³odych lub wystawami. Go³êbie doros³e nale¿y uodparniaæ co 12 miesiêcy. Optymalnym terminem jest okres 2-3 tygodni przed ³±czeniem w pary. Dawkê dla jednego go³êbia bez wzglêdu na wiek stanowi 0,2 ml emulsji olejowej, któr± nale¿y wstrzykn±æ podskórnie w 1 d³ugo¶ci grzbietowej czê¶ci szyi. Przed przyst±pieniem do wykonania zabiegu, fiolkê ze szczepionk± nale¿y ogrzaæ do temperatury pokojowej i dok³adnie wymieszaæ. Akcjê szczepieñ nale¿y tak planowaæ, aby ca³± zawarto¶æ opakowania zu¿yæ w ci±gu dnia Zabiegi nale¿y wykonywaæ przy temperaturze zewnêtrznej nie ni¿szej ni¿ 0 °C. Zalecana jest coroczna rewakcynacja zwierz±t.[/color] ZALECENIA DLA PRAWID£OWEGO PODANIA Brak. OKRES KARENCJI Zero dni. SPECJALNE ¦RODKI OSTRO¯NO¦CI PRZY PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE Przechowywaæ w miejscu niedostêpnym i niewidocznym dla dzieci. Przechowywaæ w lodówce (2-8oC). Nie zamra¿aæ. Chroniæ przed ¶wiat³em. Zawarto¶æ otwartego opakowania bezpo¶redniego nale¿y zu¿yæ natychmiast. Nie u¿ywaæ po up³ywie terminu wa¿no¶ci podanego na etykiecie. SPECJALNE OSTRZE¯ENIA I ¦RODKI OSTRO¯NO¦CI Dla u¿ytkownika: Produkt zawiera olej mineralny. Przypadkowe wstrzykniêcie mo¿e powodowaæ znaczn± bolesno¶æ oraz obrzêk, szczególnie w przypadku wstrzykniêcia do stawu lub palca, a w rzadkich przypadkach mo¿e doprowadziæ do utraty palca, je¿eli nie zostanie udzielona natychmiastowa pomoc lekarska. W przypadku omy³kowego wstrzykniêcia niniejszego produktu, nale¿y zwróciæ siê o natychmiastow± pomoc lekarsk± nawet je¶li wstrzykniêta zosta³a niewielka ilo¶æ produktu i nale¿y zabraæ ze sob± ulotkê informacyjn±. Je¶li bolesno¶æ utrzymuje siê d³u¿ej ni¿ 12 godzin po udzieleniu pomocy lekarskiej, nale¿y ponownie udaæ siê do lekarza. Dla lekarza: Niniejszy produkt zawiera olej mineralny. Nawet, je¿eli wstrzykniêta zosta³a bardzo niewielka ilo¶æ produktu, mo¿e to spowodowaæ znaczn± bolesno¶æ oraz obrzêk, a w konsekwencji martwicê niedokrwienn±, a nawet utratê palca. Konieczna jest fachowa i SZYBKA pomoc chirurgiczna, mog±ca obejmowaæ wczesne naciêcie i irygacjê miejsca iniekcji, szczególnie, je¶li dotyczy to opuszki palca lub ¶ciêgna. Nie stwierdzono interakcji z innymi produktami. Wskazane jest aby nie podawaæ innych szczepionek 7 dni przed i po podaniu szczepionki. Przy podaniu podwójnej dawki nie obserwowano wystêpowania innych dzia³añ ubocznych ni¿ podane w punkcie dotycz±cym dzia³añ niepo¿±danych. Nie mieszaæ z innymi produktami leczniczymi. SZCZEGÓLNE ¦RODKI OSTRO¯NO¦CI DOTYCZ¡CE UNIESZKODLIWIANIA NIE ZU¯YTEGO PRODUKTU LECZNICZEGO WETERYNARYJNEGO LUB ODPADÓW POCHODZ¡CYCH Z TEGO PRODUKTU Leków nie nale¿y usuwaæ do kanalizacji ani wyrzucaæ do ¶mieci. O sposoby usuniêcia bezu¿ytecznych leków zapytaj lekarza weterynarii. Pozwol± one na lepsz± ochronê ¶rodowiska. DOSTÊPNE OPAKOWANIA: Butelka ze szk³a typu II o pojemno¶ci 20 ml, zawieraj±ca 100 dawek szczepionki, zamykana korkiem z gumy bromobutylowej i zabezpieczona kapslem aluminiowym, pakowana pojedynczo w pude³ko tekturowe. |
|
|
adus673 ![]() |
Dodany dnia 19.02.2010 23:41
|
|
U¿ytkownik Postów: 12 Data rejestracji: 26.04.09 |
Speep!z tego co wiem to w Polsce obowiaskowe szczepienie jest tylko przeciw paramyksowirozie. |
|
|
adi35baj ![]() |
Dodany dnia 26.02.2010 08:15
|
|
U¿ytkownik Postów: 80 Data rejestracji: 09.02.10 |
ja szczepi³em szczepionk± COLUMBA dlatego ¿e dowiedzia³em siê od weterynarza ¿e salmowir bêdzie dostêpny dopiero w maju.A nie rozumiem jednego zwi±zku z trudno¶ci± zakupu szczepionki na polskim rynku w oddziale legnica na spisach nie jest wymagana piecz±tka od wet. Weterynarz ma wydaæ oddzielne pismo w tej sprawie dotycz±ce problemu szczepienia go³êbi informacjê t± posiadam od hodowcy z sekcji Legnica . jestem ciekaw czy w innych oddzia³ach nie jest wymagane za¶wiadczenie od weterynarza albo jest jeden przepis dla wszystkich albo s± jakie¶ wyj±tki pozdro ![]() |
|
|
| Przeskocz do forum: |
| Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
|---|---|---|---|
| szczepienia | Profilaktyka | 10 | 20.06.2010 22:35 |
| wszystkie m³ode po ptakach w rozp³odzie | Sprzedam | 1 | 15.03.2010 17:50 |
| Oddam w dobre rêce, wszystkie po lotach | Sprzedam | 3 | 22.02.2010 13:27 |
| Zgine³y mi wszystkie m³ode | Ogólne rozmowy | 70 | 24.07.2009 07:46 |
4,872,808 Unikalnych wizytWszystkie prawa zastrze¿one!

A tak na powa¿nie nie kumam twego pytania, szczepisz w tedy je¿eli temp,jest na +,a czy to robisz w go³êbniku czy w domu to twoja sprawa ,ale go³êbie musz± byæ w go³êbniku,mo¿e i nie fachowo siê wyrazi³em ale pytanie ,mnie rozbawi³o.