Nazwa u¿ytkownika:
Has³o:
Z³ote Skrzyd³o - Go³êbie pocztowe to nasza wspólna pasja...
Zobacz tak¿e...

Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go¶æ(ci)
 Drukuj temat
przekrêt
tipes12
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 16:06
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 15.05.08

Ranniuszek odpisze na Twoje pytanie bez ¿adnych podtekstów . posiadam zegar marki benzing atis top wraz z kompletna matk± . na tym systemie nie ma takiej opcji . czas jest ustawiany automatycznie podczas wk³adania ptaków na lot . po wydrukowaniu przez komisje protokó³u lot zostaje zamkniêty . na takim wydruku jest podany nr anteny ( matki ) , nr klucza kodowego , czas ustawienia zegara a tak¿e kod lotu jak i jego nr . po zakoñczeniu pracy przez komisje ca³a matka wraz z kluczami jest zabezpieczona . jak widzisz nic tu po drugiej matce z innym numerem . klucze kodowe tez posiadaj± inne nr . nie wypominaj±c ju¿ o takich szczegó³ach jak kod lotu czy podpisy komisji zegarowej , bo przeciez kopia protokó³u jest zabezpieczona 1 w sekcji a 2 idzie do oddz. wraz z ptakami

PW- nie odpisuje na pytania dotycz±ce prowadzenia hodowli . piszcie na forum . przepraszam .
http://www.zlotes...post_78939
dobry lot
Do góry  
pawelkach1
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 16:38
U¿ytkownik

Data rejestracji: 12.03.09

Ja tez wtrace swoje 3 grosze jak sie nie myle tauris i mega system nie potrzebuje zegara satelitarnego podczas koszowania golebi jak i tez nie potzrebuje go podczas otwarcia zegarow po locie czas ustawia sie recznie do tego zegary mega system a dokladnie matka podczas koszowania i daje tu przyklad mamy numer tipesa 123456 po zakoszowaniu numer sie nie zmienia w innych zegarach sa losowo dodawane numery nieznane hodowcy np 12345692 a w dobie gdzie "polak potrafi" sa juz dostepne duplikaty tipesow o tych samych numerach.Byc moze sie myle wiec jesli tak to przepraszam za bledna wypowiedz.
Do góry  
PZHGP094
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 16:43
Awatar

U¿ytkownik

Data rejestracji: 29.12.08

Ranniuszek dok³adnie tak jak pisze TIPES na ka¿dym protokóle jest czas wk³adania go³êbi i kody które musz± byæ takie same na protokóle wk³adania i na protokóle otwarcia zegara czyli po locie jak kody s± ró¿ne to znaczy ¿e kto¶ zrobi³ przekrêt ale wszystko to zale¿y od przewodnicz±cego komisji wk³adañ i przewodnicz±cego komisji zegarowej jak nie zwróc± uwagi na to ¿e kody siê ró¿ni± to wszystko przejdzie ale i tak jak zrobisz dobry wynik to dopatrz± siê przekrêtu w okrêgu albo w regionie . POZDRAWIAM

zapraszam do mojej galerii http://www.zlotes...bum_id=314
zapraszam na moj± strone http://www.czapel...odowla.net
Do góry  
norbert777
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 17:05
Awatar

U¿ytkownik

Data rejestracji: 23.11.08

W itam ja trafilem na taka odpowiedz na jednym z portali ... ktos napisal o zegarze vizion

tak samo...
Po prostu na punkcie wk³adañ jak podepnie siê zegar satelitarny do systemu ESK to system ten ustawi sobie czas wg zegara satelitarnego/radiowego (bêdzie to czas prawdziwy - i nie idzie z nim nic zakombinowaæ).
Ale je¶li nie podepniemy zegara satelitarnego to ESK prosi nas o wpisanie czasu rêcznie (zapewne tak zrobiono w tym przypadku).
Mo¿emy zrobiæ tak:
- jest godzina 17.00,
- ale my wpiszemy w ESK czas rêcznie 16.40, nastêpnie zatwierdzamy czas i przystêpujemy do koszowania ptaków,
- drukujemy listê wk³adañ i wszystko ok (oczywi¶cie kto¶ z komisji wk³ad±ñ mo¿e zwróciæ uwagê, ¿e czas siê nie zgadza na wydruku/w zegarze ale jest to ma³o prawdopodobne, zw³aszcza gdy np koszowanie odbywa siê od godziny 15, a na punkcje wk³adañ jest t³oczno i gwarno.
- w niedziele zaczynamy biæ ptaki (u nas czas np 10.00 a u kolegów 10.20),
- otwarcie zegarów np. o 18.00,
- a) pod³±czamy zegar satelitarny/radiowy (zapewne tak zrobi³ ten hodowca skoro wysz³o, ¿e czas w zegarze ró¿ni³ mu siê o 20 min.) drukujemy listê przylotów, czasy przylotu ptaków ok, ale czas rzeczywisty z kontrolnym ró¿ni siê o 20 min, wiêc komisja zegarowa powinna odrzuciæ listê ale jest prawdopodobne, ¿e tego nie zauwa¿y lub pu¶ci uznaj±c, ¿e to dziwny b³±d ESK. Nastêpnie wyniki do rachmistrza...
- Cool pod³±czamy zegar satelitarny/radiowy czekamy a¿ kilku hodowców wydrukuje listy, a nasza bêdzie drukowana np o 18.30 w ten sposób mamy czas wydruku listy 18.10, wiêc ju¿ mniej lista przylotów rzuca siê w oczy bo, jest to czas ju¿ po otwarciu zegarów, (a drukuj±c np. o 18.10 bêdzie czas wydruku 17.50). Drugi + to, ¿e czas systemowy te¿ bêdzie 18.10 a wiêc ju¿ po otwarciu zegarów.
Wiêc na wydruku Viziona mo¿liwe jest:
- czasy przylotu go³êbi ok,
- czas i data wk³adania ok,
- czas i data nastawienia zegara ok,
- czas i data wydruku ok,
- czas systemowy rzeczywisty ok,
- czas kontrolny (z czytany przez Esk z zegaru satelitarnego) z³y ró¿nica o 20 minut.

Wg instrukcji Viziona mo¿na zrobiæ jeszcze lepszego wa³ka.
Pisze tam, ¿e wcale nie trzeba pod³±czaæ zegara satelitarnego na otwarciu zegarów a mo¿na podaæ czas znowu rêcznie!!! (wiêc znowu podajemy w przypadku naszego zegara z³y czas o 20 min, wtedy na wydruku zgadza siê czas rzeczywisty z kontrolnym, warunek to zrobiæ to nie wcze¶niej ni¿ 20 minut po otwarciu zegarów w oddziale, bo inaczej bêdziemy mieli na wydruku przylotów czas jeszcze z przed otwarcia zegarów.

Je¶li nikt nie zwróci uwagi, ¿e jest np. 18.30 a nam na w³a¶nie wydrukowanej li¶cie przylotów wykaza³o godzinê 18.10 to WA£EK PRZESZED£!!!
Potem kasujemy lot w zegarze, po kryjomu (w domu) ustawiamy w ESK dobry czas i wszystko OK!!!

Na szczê¶cie na listach z Viziona mo¿na zobaczyæ jak by³ nastawiany ESK rêcznie , czy za pomoc± zegara satelitarnego (jak za pomoc± satelity to oszustwo wydaje siê byæ nie mo¿liwe).

Oczywi¶cie te¿ aby przesz³y takie wa³ki mo¿emy mieæ zaufanych ludzi w komisji wk³adañ i/lub zegarowej.
Wiemy te¿ jak wygl±da przyjmowanie go³êbi u nas w oddzia³ach, ka¿dy na ogó³ chce w³o¿yæ swoje go³êbie i mieæ spokój i nie zwraca uwagi na innych.

Podane tu przyk³ady to moje odczucia/opiniê na temat u¿ytkowania tego ESK.
U¿ywa³em Viziona ca³y rok i nie korzysta³em z tego opisu aby oszukiwaæ jak równie¿ koledzy z mojego oddzia³u.

Je¶li chodzi oszustwo typu, ¿e kto¶ podepnie sobie w niedzielê "Matkê wk³adañ" w domu i co¶ sobie oszuka, to jest ma³o prawdopodobne (chyba ¿e siê mylê) z tego wzglêdu, ¿e na listach wk³adañ i przylotów bêdzie bardzo du¿o ró¿nic, chocia¿by czasy, tajny kod z tipesa, kod lotu (który komisja zegarowa wpisuje w protokó³) itp.

NIE WIEM CZY TAK SIE DA I NIE ZAMIERZAM SPRAWDZAC PO PROSTU ZNALAZLEM TEN POST I WYDAJE MI SIE ZE PASUJE DO TEMATU..POZDRAWIAM

Prawdziwym b³êdem jest pope³niæ b³±d i go nie naprawiæ

http://0379.oddz.pl/pl/glowna/glowna.php
Do góry  
katon44
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 22:43
U¿ytkownik

Data rejestracji: 08.12.09

My¶lê ¿e niektórzy co pisz± do koñca nie wiedz± co pisz±,
Do góry  
MIREK74
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 12.03.2010 23:39
U¿ytkownik

Data rejestracji: 06.10.09

wszystko zale¿y od czujno¶ci komisji wk³adaniowej.obojêtnie jaki to jest system ESK wszystko jest wydrukowane na liscie wk³adañ z danego lotu,troszke wiedzy i chêci i ka¿dego co by chcia³ oszuka mo¿na z³apac.POZD.okok

MKTak
Do góry  
norbert777
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 08:37
Awatar

U¿ytkownik

Data rejestracji: 23.11.08

a zreszt± kolege mozna oszukaæ jednego drugiego ale siebie sie nie oszuka wiec nie widze sensu zeby co¶ krêciæ

Prawdziwym b³êdem jest pope³niæ b³±d i go nie naprawiæ

http://0379.oddz.pl/pl/glowna/glowna.php
Do góry  
chequer
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 10:21
U¿ytkownik

Data rejestracji: 31.03.09

Ja nie sadze zeby dalo sie oszukac system elektroniczny, moga byc problemy w przypadku gdy ktos ustawia czas recznie, ale to moga byc sekundowe roznice lub no moze czasami minutowe. W przypadku roznicy i tak ten czas powinien byc zweryfikowany zanim obliczy sie srednia lotu golebia. U nas gdyby roznica wynosila kilka minut zegar poszedlby do sprawdzenia przez naszego dystrybutora, a jesli ten nie bylby w stanie wyrazic opinii, polecialby do fabryki Motza. Lot tego hodowcy napewno bylby uniewazniony. Ja jestem zdania ze jesli ktos koniecznie chce zostac w ten sposob zapisany w ksiazce rekordow, powinien (jesli go juz tak bardzo reka w tym kierunku swierzbi) zaczac od drewniaka i tam pokombinowac.
Z drugiej strony w kazdej opowiesci jest jakies male nasionko prawdy, wiec przypuszczam ze sa w Polsce a moze nawet w Europie ludzie, ktorzy ta droga staraja sie zapisac imie i swoje i swoich golebi na cHLUBNYCH kartach tego sportu. Pozdro
ps: przypomnial mi sie szczegol kiedy jakis czas temu bylem swiadkiem koszowania przez jednego z hodowcow jego golebi i on uzywal systemu Bricon, nikt tam wogole nie kapowal o co chodzi, on na poczekaniu pouczyl kogos gdzie ma patrzec i na co zwracac uwage i co naciskac. Przypadek niby normalny bo caly sezon tak trawal, ale przy ustawianiu czasu jesli ten gosc zrobil sobie do tylu np: z 5 min. to juz w porownaniu z Kolegami byl wygrany. U mnie w klubie wszyscy wszystkim na rece patrza i nawet przy uzyciu starych Benzingow roznice w czasie sa czasami (-) czasami (+) na 1 sekunde.
Do góry  
pawelkach1
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 12:22
U¿ytkownik

chequer cos ci sie pomylilo albo gdzies ci tam dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele otoz to co napisales o briconie to kompletna bzdura!!!a juz ci tlumacze dlaczego w briconie nie ustawia sie czas recznie do tego jest zegar satelitarny bez ktorego nie zakoszujesz ani nie zrobisz wydruku po locie wiec prosze cie jak juz cos piszesz to z glowa i po uprzednim przemysleniu twojej wypowiedzi.
Do góry  
michal1111
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 12:36
U¿ytkownik

Data rejestracji: 25.10.09

kolego widze ze sie troche orientujesz na temat zegarow?moze mi doradzisz jaki najlepiej kupic?jak mozesz uzasadnij swoj wybor
pytam poniewaz zamierzam wlasnie kupic zegar
Do góry  
pawelkach1
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 12:46
U¿ytkownik

michal1111 nie jestem zadnym znawca poprostu mam bricona i znam jego obsluge a co do zegara to polecam bricon, tauris i benzig sa to najpewniejsze marki
Do góry  
ASAN
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 14:36
U¿ytkownik

Data rejestracji: 28.02.09

A jak jest z zastêpczym (czipem)czy kopi nie idzie zrobiæ,tak tylko pytam bo znam przypadek z RFN jak systemy wchodzi³y i wiem ¿e oszukiwali????

AsanWink
Do góry  
pawelkach1
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 15:26
U¿ytkownik

ASAN teraz kazda matka do kazdego czipa przy koszowaniu dodaje 2 losowe numery wiec zaden przekret przynajmniej z czipami nie przejdzie.Jedynym zegarem ktory tego nie ma jest mega system no chyba ze juz sie to zmienilo.
Do góry  
ASAN
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 15:29
U¿ytkownik

Data rejestracji: 28.02.09

pwelkach1 z tego co pamiêtam to ten niemiaszek mial ,czarn± skrzynke i na niej nagrywa³y sie dane z koszowania,mo¿e dlatego jest teraz zmiana w regulaminie co do koszowania???

AsanWink
Do góry  
pawelkach1
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 17:26
U¿ytkownik

ASAN kolego naprawde nie jestem w temacie byc moze inni koledzy wiedza cos wiecej
Do góry  
Ares
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 13.03.2010 17:43
U¿ytkownik

Data rejestracji: 03.07.09

Posiadam zegar tauris jak mam sprawdzic jaka to wersja ?
Edytowane przez Ares dnia 17.03.2010 08:00

zwalniasz przegrywasz nad±¿asz bêdziesz siê liczy³
Do góry  
Przeskocz do forum:
4,872,847 Unikalnych wizyt
Wszystkie prawa zastrze¿one!